Autonomie als drijvende kracht  

Autonomie voor meer werkplezier

Hoeveel autonomie heb jij eigenlijk in je werk? En hoeveel autonomie hebben de medewerkers in jouw team? Als mensen autonomie hebben in hun werk, kan dat leiden tot meer werkplezier [1]. Doordat mensen invloed hebben op hun werkzaamheden, kunnen ze hun werkdruk beter reguleren en voelen ze zich verantwoordelijker. Meer autonomie aan medewerkers geven vraagt echter wel om een andere manier van leidinggeven. Het A+O fonds Rijk ontwikkelt diverse activiteiten om leidinggevenden en medewerkers daarmee te laten experimenteren.

Persoon zit met tape vast tegen muur

Dilemmakamers voor leidinggevenden  

Als leidinggevende vervul je een essentiële rol in de mate van autonomie die medewerkers ervaren. Het is daarom belangrijk dat je bewust naar die rol kijkt. Want hoeveel autonomie heeft een werknemer eigenlijk? En hoe kan jij daar als leidinggevende invloed op uitoefenen? Om daarbij te helpen zijn de dilemmakamers ‘Autonomie als drijvende kracht’ ontwikkeld. Hierbij namen leidinggevenden deel aan een aantal ‘dilemmakamers’, waarin zij situaties ervaarden en daar vervolgens met elkaar over in gesprek gingen.

‘Hartstikke leerzaam en inspirerend. De sessies hebben me uitgedaagd nog meer over autonomie na te denken en ik heb nieuwe inzichten verkregen’, zegt een deelnemer.

De dilemmakamers zijn nu ook aan te vragen als incompanytraining.

Dilemmakamers voor medewerkers  

Navolgend op de dilemmakamers voor leidinggevenden, bieden we ook dilemmakamers voor medewerkers aan. Om de dilemmakamers op een realistische manier vorm te geven hebben we verschillende rijksmedewerkers geïnterviewd. In die gesprekken kwamen we meer te weten over de autonomie van de medewerker. Deze dilemma’s uit de praktijk van de rijkswerkvloer kom je tegen in de kamers. Deze leersituaties bieden jou als rijksmedewerker de mogelijkheid om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Ze geven je bijvoorbeeld handvatten om het onderwerp bespreekbaar te maken met je leidinggevende en zo meer grip te krijgen op je werk.

Nieuwsgierig naar wanneer en waar de dilemmakamers plaatsvinden? Bekijk welke data beschikbaar zijn en in welke plaats de dilemmakamers plaatsvinden.

 

Toekomstige activiteiten  

Naast de dilemmakamers worden er nog een aantal andere activiteiten ontwikkeld:

  • De Autonomietool om het gesprek over autonomie aan te gaan. In de tool komen thema’s aan bod als flexibele werktijden en thuiswerken, maar ook het belang van samenwerken en het recht om onbereikbaar te zijn. Autonomie is een breed begrip dat veel omvat. De tool brengt dit in kaart aan de hand van de “5 W’s”: Werkinhoud, Werkproces, Werktijden, Werkplek en Werkomstandigheden. Tijdens online workshops wordt toelichting gegeven over de tool.

    Lees meer over de tool en de online workshop

  • De Dag van de Autonomie op dinsdag 3 december van 13:00 – 17:00 uur. Tijdens deze middag gaan circa 100 rijksmedewerkers gezamenlijk aan de slag met het onderwerp. Want hoeveel eigen regie in jouw werk heb jij eigenlijk? Het wordt een dag vol inspiratie en praktische inzichten. Zorg dat je erbij bent en meld je alvast aan! Meer informatie over het definitieve programma volgt nog.

Waarom A+O fonds Rijk dit belangrijk vindt  

A+O fonds Rijk wil dat de werkgever en werknemers samen blijven leren en vernieuwen om een prettige werkplek te bieden. Autonomie is daar een belangrijk onderdeel van: het geeft medewerkers eigenaarschap over hun werk, zorgt voor de innovatie van werkprocessen en uiteindelijk ervaren medewerkers meer waardering. Daarom zorgen we voor activiteiten, trainingen en praktische tools op het gebied van autonomie.

 

Gerelateerde nieuwsberichten  

Dilemmakamers voor rijksmedewerkers: autonomie op de rijkswerkvloer

Hoe krijg je meer autonomie in je werk? In deze dilemmakamers voor rijksmedewerkers krijg je tools en handvatten.

Lees verder
Mensen zitten en staan lachend rondom tafel met laptops.

Maak bespreekbaar wat jij belangrijk vindt met de Autonomietool

Maak bespreekbaar wat jij belangrijk vind met de Autonomietool! Gebruik deze tool als om thema’s te bespreken als werkdruk, thuiswerken en het belang van samenwerken.

Lees verder