Autonomie in het werk betekent dat medewerkers invloed hebben op hoe, waar, en wanneer ze hun werk uitvoeren. Dit zorgt niet alleen voor meer creativiteit en innovatie, maar kan ook gezondheidsklachten voorkomen door het verminderen van werkstress. Onderzoek toont aan dat een gebrek aan autonomie samen met hoge taakeisen kan leiden tot een verhoogde werkdruk. Dit was voor het A+O fonds Rijk de aanleiding om het project “Autonomie als drijvende kracht” te starten.
In dit project hebben leidinggevenden geleerd hoe zij autonomie binnen hun teams kunnen vergroten. Wat het geven van (meer) autonomie vraagt ook om een andere manier van leidinggeven. Tijdens dilemmakamers, waar leidinggevenden in verschillende scenario’s met elkaar in gesprek gingen, werden herkenbare uitdagingen besproken. Uit deze sessies kwamen diverse praktische tips naar voren die direct toepasbaar zijn. Deze tips en opgedane inzichten zijn gebundeld in het rapport Dilemmakamers: autonomie voor leidinggevenden.
Meer activiteiten
Een van de andere activiteiten binnen het project ‘’Autonomie als drijvende kracht’’ is de Autonomietool. Dit is een instrument waarmee je in gesprek kunt gaan over autonomie en gaat in op: werkinhoud, werkproces, werktijden, werkplek en werkomstandigheden. Meer weten over het gebruik van de tool? Kom dan naar de online workshop op dinsdag 12 of maandag 18 november! Meld je aan voor de workshop.
Om het project mooi af te sluiten organiseren we op dinsdag 3 december De Dag van de Autonomie. Tijdens dit event ontdek je op een interactieve manier welke rol autonomie heeft in je werk en hoe je deze kunt vergroten. Want hoeveel eigen regie in jouw werk heb jij eigenlijk? Het wordt een dag vol inspiratie en praktische inzichten. Zorg dat je erbij bent en meld je alvast aan! Meer informatie over het definitieve programma volgt nog.