Voor medewerkers van de Rijksdienst Doc-Direkt is het belangrijk mee te gaan in de veranderingen binnen hun werk en zich te ontwikkelen. Zo vergroten ze hun inzetbaarheid. Het Ontwikkelplein Doc-Direkt, opgericht met ondersteuning van het A+O fonds Rijk, helpt hierbij.
Binnen het Ontwikkelplein kunnen medewerkers terecht met al hun vragen over de toekomst en ze worden ondersteund om actief aan de slag te gaan met hun eigen ontwikkeling.
Neem een kijkje op het Ontwikkelplein van Doc-Direkt.
Let op: het ontwikkelplein is alleen toegankelijk vanuit het Rijksportaal
Borging
Op 1 juli 2019 ging het Ontwikkelplein van start. De projectperiode voor het A+O Fonds Rijk eindigde op 1 juli 2020. Om aan het eind van het project de opbrengst te kunnen meten, is een 0-meting (september 2019) en een eindmeting (juni 2020) uitgevoerd. Belangrijke inzichten vanuit het onderzoek zijn dat het Ontwikkelplein medewerkers stimuleert om te werken aan hun ontwikkeling. Het aanbod van het Ontwikkelplein wordt gewaardeerd en medewerkers hebben gemiddeld aan meerdere activiteiten deelgenomen. Wel zagen zij kans voor optimalisatie van het aanbod.
Het Ontwikkelplein wordt geborgd binnen Doc-Direkt. Er is een Team Ontwikkelplein samengesteld om het thema Ontwikkeling op de agenda te houden en de activiteiten voort te zetten.
Meer informatie
Wil je meer weten over het Ontwikkelplein Doc-Direkt? Neem contact op via info@aofondsrijk.nl
Via verschillende activiteiten probeerden ontwikkelcoaches de medewerkers van Doc-Direkt zo goed mogelijk te activeren, inspireren en enthousiasmeren in beweging te komen. Ook voor leidinggevenden waren er activiteiten, zodat zij medewerkers kunnen ondersteunen bij hun ontwikkeling. Hierbij een overzicht van de activiteiten.
- Kick-off bijeenkomsten voor locatiemanagers, ontwikkelcoaches en hrm-adviseurs
De locatiemanagers maakten kennis met ‘hun’ coach en vertelden meer over de locatie. Dit zorgde voor een informatieve overdracht en korte communicatielijnen.
- Gesprek over de toekomst en loopbaanloket
Medewerkers gingen in gesprek met hun eigen leidinggevende of ontwikkelcoach. Op elke vestiging werd hier één dag in de week ruimte voor gemaakt.
- Sessie Kom in Beweging
De ontwikkelcoach hield op alle standplaatsen een enthousiasmerende presentatie in een teamoverleg of locatiebijeenkomst.
- Persoonlijk ontwikkelbudget
Niet iedere medewerker kreeg een persoonlijk ontwikkelbudget. Maar er was wel een bedrag beschikbaar dat medewerkers konden gebruiken voor opleidingen en trainingen. Door deze trainingen kunnen ze bijblijven in het vakgebied of hun functie ), of zich ontwikkelen richting een andere functie.
- Workshops
Coaches verzorgden de workshops ‘Op zoek naar jouw talenten’, ‘Een hedendaags cv‘, ‘LinkedIn voor je netwerk’ en ‘De kracht van netwerken’.
- Training voor leidinggevenden.
De coaches voerden op individuele basis gesprekken met de leidinggevenden. Daarnaast verzorgden zij een training waarbij leidinggevenden leerden hoe je medewerkers het beste kan ondersteunen bij hun ontwikkeling. De projectleider Ontwikkelplein heeft hier ook het MT over bijgepraat op 2 leiderschapsdagen.
- Workshops door HR van BZK voor leidinggevenden
Deze twee workshops met 20 deelnemers stonden in het teken van het nieuw ingevoerde Ontwikkelgesprek.
- GoodHabitz
Het Ontwikkelplein adopteerde de BZK-breed ingekochte GoodHabitz-trainingen als ontwikkelinstrument. Tijdens de lockdown hebben ruim 100 medewerkers een serie trainingen gevolgd als onderdeel van hun ontwikkeling.
- Vloggers
Zes medewerkers volgden de opleiding Filmen met je Smartphone. Acht filmpjes daarvan zijn op de site en in nieuwsbrieven gebruikt.