TNO-onderzoek De overgang: klachten en invloed op werk

TNO heeft in 2022 een vervolgmeting op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uitgevoerd op het thema overgang en werk. Dit gebeurde in samenwerking met CBS en in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 4.506 werkende vrouwen namen deel aan het onderzoek.

Het rapport bestaat uit 3 delen waarin de onderzoekers het volgende beschrijven:

  1. Welk deel van de vrouwelijke werknemers in de overgang is.
  2. Wat de invloed is van overgangsklachten op de gezondheid en inzetbaarheid.
  3. De bespreekbaarheid van overgangsklachten op de werkvloer én de behoefte voor ondersteuning/begrip bij klachten op het werk.

In Nederland zijn ongeveer 1,9 miljoen vrouwelijke werknemers van 40 jaar en ouder, en vormen daarmee de helft van het totaal aantal werkzame vrouwen in Nederland in 2021 (CBS, 2022).

Het onderzoek onderscheidt de menopauze in 3 fasen:

  • Premenopauze: de fase waarin de menstruatie gebruikelijk is. Bijna 1 op de 4 van de vrouwen menstrueert nog gebruikelijk.
  • Perimenopauze: de fase waarin de menstruatie onregelmatig is. Ongeveer 1 op de 6 vrouwelijke werknemers van 40 jaar en ouder zit in de perimenopauze en is mogelijk in de overgang. Van de vrouwen in de perimenopauze geeft 8 op de 10 aan overgangsklachten te ervaren (52% soms en 27% regelmatig). Dat betekent op populatieniveau dat 251.000 vrouwelijke werknemers overgangsklachten ervaren, waarvan 86.000 vrouwen regelmatig en 165.000 soms.
  • Postmenopauze: de fase waarin er geen menstruatie is vanwege de overgang. Ongeveer de helft menstrueert niet meer vanwege de overgang.

Deze indeling is vergelijkbaar met die van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG).

Bij 7 op de 10 vrouwen met klachten zijn de klachten van invloed op het werk. Op populatieniveau betekent dit dat 173.000 vrouwen hinder ondervinden van de overgangsklachten op het werk. Deze vrouwen kunnen hun werk minder goed uitvoeren en/of ervaart ongemakkelijke situaties op het werk (bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, doorlekken).

Lees alle feiten, cijfers en conclusies in het onderzoek van TNO.