De Overgang

De overgang is de fase in het leven van de vrouw of mensen met een menstruatiecyclus, waarin de vruchtbare jaren worden afgesloten. Tijdens deze fase verandert de hormoonhuishouding ingrijpend. De duur van deze periode verschilt per vrouw en ligt ergens tussen de 6 en 12 jaar, soms zelfs langer. 

Oestrogeen

Tijdens de vruchtbare jaren beschermt het vrouwelijk hormoon oestrogeen ons lichaam. Oestrogeen zorgt ervoor dat al onze weefsels goed doorbloed en elastisch blijven. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van hart- en bloedvaten. Het hormoon draagt bij aan sterke botten en zorgt voor een goede doorbloeding van bijvoorbeeld onze hersenen. 

Tijdens de overgang neemt deze beschermende werking af en zien we, naast verschillende overgangsklachten, een verhoging van het risico op hart- en vaatziekten en osteoporose. Ook beinvloedt de hormonale veranderingen tijdens de overgang, bepaalde bestaande aandoeningen. Zo heeft het een effect op de schildklierwerking, en speelt het een rol bij epilepsie en diabetes. 

De eerste veranderingen

De eerste veranderingen doen zich al voor begin veertig en blijven vaak onopgemerkt. De gemiddelde leeftijd waarop de eerste verschijnselen van de overgang worden opgemerkt is 45. Maar de overgang is voor iedereen anders.  

  • Meer dan 80% van de vrouwen krijgt tijdens de overgang te maken met overgangsklachten 
  • De verandering van hormonen tijdens de overgang heeft invloed op andere aandoeningen. 
  • Wist je dat ook de man last kan hebben van overgangsklachten? Andropauze 

Last van klachten? 

Dit hele jaar delen we bij A+O fonds Rijk informatie over hormonale klachten en geven we je tips en handvatten om hiermee om te gaan op de werkvloer. Van video’s met experts tot podcasts met ervaringsdeskundigen, handige webinars en andere activiteiten. Je kunt bij ons terecht voor informatie rondom menstruatie en de overgang. 

De allerbelangrijkste tip: neem jezelf serieus. Bieden leefstijlaanpassingen geen soelaas en moet je je agenda nog altijd op je klachten afstemmen, maak dan een afspraak met de huisarts of vraag om doorverwijzing naar de gynaecoloog.