Fasen van de overgang
De overgang is een periode in het leven van de vrouw* waarin de vruchtbare jaren worden afgesloten. Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding ingrijpend. De duur van deze periode verschilt per vrouw en ligt ergens tussen de 6 en 12 jaar, soms langer. In dit artikel omschrijven we de verschillende fasen van de overgang.
De overgang is voor iedereen anders. Het kan dat iemand op hun 50e nog menstrueert, of juist voor hun 40e al in de overgang komt. De eerste veranderingen kunnen zich al rond het 40e levensjaar voordoen en blijven in het begin vaak onopgemerkt. De leeftijd waarop de eerste tekenen van de overgang merkbaar worden is gemiddeld 45.
Je kunt de overgang onderverdelen in drie fasen:
-
De premenopauze: gemiddeld van 45 - 51 jaar
In de eerste periode van de overgang loopt de hormoonproductie langzaam terug. Daarbij daalt de progesteronspiegel als eerste, terwijl de oestrogeenspiegel gaat schommelen. De verandering in de hormoonhuishouding kan klachten veroorzaken. Hoewel je nog wel menstrueert, krijg je bijvoorbeeld last van stemmingsklachten, je kan je down voelen of hebt een kort lontje. Ook klachten aan spieren, pezen en gewrichten komen voor. Het menstruatiepatroon kan veranderen. Je bent misschien vaker of langer ongesteld, hebt last van meer bloedverlies of stolsels, of je merkt dat de menstruatie steeds langer wegblijft. Ook kun je mogelijk last krijgen van opvliegers en nachtzweten.
-
Menopauze: gemiddeld rond 51 jaar
De menopauze is één moment in de overgang. De menopauze wordt altijd achteraf vastgesteld. Het is het moment wanneer de laatste menstruatie een jaar geleden is. Dus als je een jaar niet hebt gemenstrueerd, dan heb je tijdens je laatste menstruatie de menopauze bereikt.
-
De postmenopauze: gemiddeld van 51 – 57 jaar
Na de menopauze begint de postmenopauze. De hormoonproductie daalt verder, de eierstokken maken nu bijna geen hormonen meer aan. Andere organen zullen deze taak gedeeltelijk overnemen. Lichaam en geest zoeken een nieuw evenwicht. De klachten blijven aanhouden tot dit evenwicht gevonden is.
Vaak stabiliseert de hormoonspiegel in de postmenopauze en ontstaat er een nieuwe balans. Vrouwen* vinden het vaak ook prettig om niet meer door hun hormonen te worden ‘geregeerd’.
Last van klachten?
Dit hele jaar delen we bij A+O fonds Rijk informatie over hormonale klachten en geven we je tips en handvatten om hiermee om te gaan op de werkvloer. Van video’s met experts tot podcasts met ervaringsdeskundigen, handige webinars en andere activiteiten. Je kunt bij ons terecht voor informatie rondom menstruatie en de overgang.
De allerbelangrijkste tip: neem jezelf serieus. Bieden leefstijlaanpassingen geen soelaas en moet je je agenda nog altijd op je klachten afstemmen, maak dan een afspraak met de huisarts of vraag om doorverwijzing naar de gynaecoloog.
*vrouwen en mensen die menstrueren