Tamponziekte: hoe gevaarlijk is TSS echt?

Op elke tamponverpakking wordt ervoor gewaarschuwd: Toxic Shock Syndrome (TSS). Dat is wettelijk verplicht, maar hoe gevaarlijk is tamponziekte nu echt? In dit artikel vertellen we je meer over TSS, wat het is, en hoe vaak het voorkomt.

Wat is TSS of tamponziekte?

Toxic Shock Syndrome (TSS) is een zeldzame bacteriële infectie die veroorzaakt wordt door de staphylococcus aureus of streptococcus pyogenes bacterie. Deze bacteriën komen sowieso op je lichaam voor en veroorzaken daar normaal gesproken geen problemen. Bij TSS vermenigvuldigen de bacteriën zich zo snel dat ze giftige stoffen aanmaken die via een wondje in je bloedbaan raken. Hierdoor ontstaat een infectie. Blijft deze infectie onbehandeld, dan kan dat leiden tot orgaanfalen en kun je in shock raken en dat is dodelijk. Vandaar ook de naam Toxic Shock Syndrome (in het Nederlands: Toxische Shock Syndroom).

TSS staat ook wel bekend als de tamponziekte. Dit komt doordat in de jaren 1970 deze acute infectie vooral voorkwam bij gebruiksters van superabsorberende synthetische tampons. Door deze tampons te lang in te laten, werd een ideaal klimaat gecreëerd voor de snelle groei van bacteriën (namelijk: warm en vochtig). Je kunt echter ook TSS krijgen als je geen tampons gebruikt. Bij open wonden of brandwonden bijvoorbeeld is er eveneens risico op deze infectie. Ook mannen en kinderen kunnen daardoor ‘tamponziekte’ krijgen.

Hoewel op iedere tamponverpakking voor TSS wordt gewaarschuwd wordt, is het zeer zeldzaam. Gedacht wordt dat het drie tot vijf gevallen per 100.000 menstruerende vrouwen per jaar betreft. In zo’n vijf procent van de gevallen is TSS dodelijk.

Hoe herken je TSS?

Symptomen van TSS zijn hoge koorts, een grieperig gevoel, koude rillingen, spierpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, een lage bloeddruk, huiduitslag, rood wordend oogwit, ademhalingsmoeilijkheden en duizeligheid. Is de infectie verder gevorderd, dan schilfert de huid af, treedt verwardheid op, en kun je in een shocktoestand raken. Kenmerkend voor TSS is dat de symptomen plotseling beginnen en snel erger worden.

Wat is de impact van deze infectie?

TSS is goed behandelbaar als je er op tijd bij bent en komt zoals gezegd zeer zelden voor. Een goede (menstruele) hygiëne is belangrijk om TSS te voorkomen. Was je handen zorgvuldig met water, zowel voor als na het inbrengen van een menstruatieproduct. Kies voor een tampon met een laag absorptievermogen en verwissel de tampon wanneer deze verzadigd is. Draag menstruatieproducten nooit langer dan de maximale tijd die op de verpakking is aangegeven. Gebruik je een menstruatiecup? Steriliseer deze dan door de cup voor het begin van iedere menstruatie uit te koken en check de cup regelmatig op beschadigingen.

Behandelopties

Wordt TSS op tijd herkend, dan is het gemakkelijk behandelen met antibiotica. Vermoed je dat je TSS hebt, verwijder dan onmiddellijk je tampon en neem direct contact op met de huisarts.

Bronnen:

Period.nl 
Period.nl